0165 - 555 166 info@bekaro.nl

Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen: Waar doe ik nou goed aan? Private Lease of een persoonlijke lening/autolening?

Private lease is de laatste jaren behoorlijk in trek. Maar is het eigenlijk wel verstandig om voor zo’n constructie te gaan terwijl er een voor de hand liggend alternatief aangeboden wordt in de markt?

Private Lease is een vrij duidelijk product: het gaat uitsluitend over de ‘aanschaf’ van een particuliere auto. Voor bedrijven zijn er andere producten, zoals financial lease en operational lease. Leasen op basis van private lease is eigenlijk een vorm van huren: (een auto) lenen tegen een vaste maandelijkse vergoeding. In het Private Lease bedrag zit niet alleen de auto zelf. Ook de afschrijving (de auto wordt immers minder waard), rente, kosten voor onderhoud + reparatie, wegenbelasting en verzekeringen zijn in het maandelijks bedrag verwerkt. Van eigendom is geen sprake. De auto is en blijft van de leasemaatschappij.

Wat zijn de voordelen van een Private Lease?
U weet feitelijk waar u aan toe bent. Alle kosten voor de auto (met uitzondering van de brandstof) zijn in een vast bedrag per maand samengevoegd.
Daarnaast zijn onverwachte reparatiekosten niet meer aan de orde. Verder is het inbrengen van (spaar)geld niet nodig, handig als dat er niet is als beginnend bestuurder bijvoorbeeld.

Nadelen Private Lease?
Het voortijdig beƫindigen van een Private Lease overeenkomst kan behoorlijke boetes met zich meenemen. Dit boetebeleid verschilt overigens per maatschappij. Zorg dat u goed op de hoogte bent van deze voorwaarden.

Slecht een hand vol Private Leasemaatschappijen is aangesloten bij Roy-data, het systeem waarin schadevrije jaren geregistreerd worden. Bij deze actief aangesloten leasemaatschappijen blijven alle schadevrije jaren, opgebouwd voor en tijdens de leaseperiode, intact. De maatschappij moet ze dan wel op naam van de bestuurder zetten. De overige en dus de meeste Private Lease maatschappijen kennen dit voordeel helaas niet. Na 3 jaar geen opbouw van schadevrije jaren zullen de opgebouwde schadevrije jaren vanuit het verleden, verloren gaan. Mocht u besluiten om na de Private Lease contractperiode alsnog een auto te kopen, houdt u er dan rekening mee dat de verzekeringspremie kan tegenvallen.

Duur als u weinig rijdt; Als u minder rijdt dan de limiet aan kilometers, dan betaalt u eigenlijk teveel. Rijdt u meer, dan moet u (soms fors) bijbetalen voor de meer gereden kilometers.

Vooralsnog kiest het overgrote deel van onze klanten bij de aanschaf van een (nieuwe) auto nog steeds voor een persoonlijke lening in plaats van private lease. Een geldlening die puur gebaseerd is op het afbetalen van de auto zelf. Naast die maandelijkse lasten van de lening (rente en aflossing) komen de kosten voor reparatie en onderhoud, de premie voor uw autoverzekering en de wegenbelasting er natuurlijk nog bij. De maandelijkse lasten zijn vaak gunstiger dan bij een Private Lease, omdat de overeenkomst tot maximaal 120 maanden te sluiten is en er een mogelijkheid bestaat om een deel aan te betalen (bijvoorbeeld de inruilwaarde van uw oude auto).

Voordelen van een Persoonlijke/autolening
De maandlast van een lening is vaak lager dan private lease (maar daar komen dus wel allerlei kosten bij)

De auto is of wordt echt van u zelf en deze is later in te ruilen of te verkopen.

De schadevrije jaren die u al had bouwt u ‘gewoon’ verder op.

Nadelen van een Persoonlijke lening
De nadelen liggen vooral in het feit dat u geld leent en rente moet betalen. Het geleende geld moet ten alle tijden terugbetaald worden. Daarnaast is het raadzaam om u goed te verzekeren. Mocht er door een ongeval geen uitkering plaatsvinden dan heeft u een dubbele last. Namelijk uw maandtermijn en de schadepenningen die voor eigen rekening komen.

Bekaro Financieren staat klaar om u vrijblijvend te adviseren over Persoonlijke/consumptieve leningen. Kiest u toch graag voor Private Lease, dan hebben wij ook daar mogelijkheden voor.

×

Bekaro WhatsApp

× Hoe kunnen wij helpen?